O dijabetesu
ŠTO JE ŠEĆERNA BOLEST ILI DIABETES MELLITUS?
To je kronično stanje koje nastaje kad gušterača prestane potpuno ili djelomično proizvoditi inzulin, ili proizvedeni inzulin nije djelotvoran u organizmu. U tom slučaju stanice ne dobivaju hranu potrebnu za život.
![]() |
ŠTO JE INZULIN?
Inzulin je hormon koji proizvodi gušterača – ključ koji otvara vrata na stanicama i omogućava im da preuzmu hranu (glukozu koja organizmu služi kao izvor energije) iz krvi. Bez inzulina glukoza u krvi raste umjesto da odlazi u stanice. Zato inzulin treba unijeti u organizam injekcijom. |
TIP 1 I TIP 2 ŠEĆERNE BOLESTI
TIP 1 ŠEĆERNE BOLESTI
|
TIP 2 ŠEĆERNE BOLESTI
|
|
SIMPTOMI Nastanak tipa 1 šećerne bolesti je obično iznenadan i dramatičan i može uključivati slijedeće simptome:
|
SIMPTOMI U tipu 2 simptomi se javljaju postupno u mnogo blažem obliku, teže ih je dijagnosticirati, a mogu i izostati. Međutim, simptomi tipa 1 šećerne bolesti, u manje izraženoj formi mogu također biti prisutni i u tipu 2 bolesti.Pojedine osobe s tipom 2 šećerne bolesti nemaju rane simptome pa se dijagnosticiraju i nekoliko godina nakon pojave bolesti. U oko polovice slučajeva sve do razvoja kroničnih komplikacija nema simptoma. |
|
TKO JE POD RIZIKOM RAZVOJA ŠEĆERNE BOLESTI? Faktori rizika za tip 1 šećerne bolesti još nisu dovoljno definirani, ali kombinacija nasljeđa i utjecaja okoliša (virusne infekcije, stres) može biti otponac za razvoj bolesti.Etiologija je nejasna, vjerojatno se radi o autoimunosti. |
TKO JE POD RIZIKOM RAZVOJA ŠEĆERNE BOLESTI?
Iako se tip 2 šećerne bolesti poglavito javlja u odraslih, on ubrzano postaje važan problem u mlađim dobnim skupinama u mnogim dijelovima svijeta. Stoga je svatko, svagdje i u bilo kojoj životnoj dobi pod rizikom obolijevanja. Određeni faktori mogu povećati rizik od razvoja bolesti, a to su:
|
diabetes.hr